Световната здравна организация (СЗО) публикува нов стратегически план, който очертава пътя за

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува нов стратегически план, който очертава пътя за
Коментари Харесай

The Hill: СЗО представи план за прекратяване на глобалната извънредна ситуация с COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) публикува нов стратегически проект, който обрисува пътя за преустановяване на световната изключителна обстановка, породена от COVID-19. Предложените ограничения включват усилване на епидемиологичния контрол и мониторинг, заслужено систематизиране на имунизациите, подсилване на системите за опазване на здравето и доставяне, и възстановяване на проучванията и разбора на данни, отбелязва американският вестник The Hill.
 
В третия си стратегически проект за подготвеност и реакция към ковид СЗО призна, че пандемията остава остра световна рецесия. Но в това време организацията очерта редица нужни ограничения, които, в случай че бъдат взети навреме, ще сложат завършек на световната изключителна обстановка.
 
Организацията е определила две основни цели: 1) понижаване на случаите на коронавирусна инфекция; 2) ефикасна диагностика и лекуване на случаи на COVID-19 с цел намаляване на смъртността. Според СЗО това може да се реализира посредством засилено наблюдаване и мониторинг, заслужено систематизиране на имунизациите, усилване на системите за опазване на здравето и доставяне, и подобряване на проучванията и разбора на данни.
 
Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус разгласи, че повече от шест милиона души са умряли от COVID-19. Нещо повече, броят на смъртните случаи единствено през първата седмица на февруари тази година е над 75 хил. души. Според генералния шеф на организацията обаче светът има „ принадлежности за обмисляне и реагиране при всевъзможни непредвидени условия “.
 
„ Сега сме в решителен и рисков миг в битката против COVID-19. Въпреки че не е допустимо да се планува тъкмо по какъв начин ще се развие вирусът SARS-CoV-2, ние знаем, че ще се появят нови разновидности, защото инфекциите не престават “, цитира изданието думите на Гебрейесус. „ Все отново можем да гледаме към бъдещето с вярата, че посредством нашите дейности ще успеем да сложим завършек на пандемията от COVID-19 като световна изключителна обстановка “.
 
Докато броят на случаите и процентът на хоспитализации в Съединени американски щати значително са намалели, други страни, в това число Китай, към момента се борят със смъртоносни талази от новия вариант. Нов подвариант на силно заразния „ Омикрон “ също провокира безпокойствие измежду здравните чиновници, отбелязва още The Hill.
 
Една от главните цели на СЗО е имунизация на над 70% от популацията по света. От 194 членове на организацията, 21 са ваксинирали по-малко от 10% от населението си, а а 75% - по-малко от 40%.
 
Организацията прикани за незабавно решение на казуса с неравенството в разпределението на медицински консумативи и персонални защитни средства. СЗО също по този начин обръща внимание на нуждата от поддръжка на здравните служащи, припомняйки, че единствено от януари 2020 година до май 2021 година COVID-19 е отнел живота на почти 115 хиляди лекари по света, заключава The Hill.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР